De geschiedenis van het afwisselende polderlandschap rondom Linschoten gaat terug tot de ontginningen in de twaalfde eeuw Door het afgraven van veen om er turf van te maken ontstonden er in de achttiende en negentiende eeuw plassen en legakkers. Sommige plassen zijn later weer drooggemalen, dit zijn de laag gelegen polders. De overgebleven plassen zorgen tegenwoordig voor veel recreatiemogelijkheden. Daarnaast bieden de Oudhollandse stadjes en dorpen in de omgeving cultuur en historie. De rustige wegen zijn ideaal voor een wandel- of fietstocht. Bij het landgoed starten verschillende routes. Uw gastvrouw helpt u graag op weg. De centrale ligging maakt uitstapjes naar Amsterdam of Utrecht mogelijk.


RESTAURANTS

Culinair genieten in één van de toprestaurants is mogelijk in het dichtbij gelegen centrum van Linschoten, bijvoorbeeld bij De Burgemeester, www.deburgemeester.nl of Bij Mette: www.bijmette.nl.
Dorpscafé Het Wapen van Linschoten biedt een terras aan het water: www.hetwapenvanlinschoten.nl

locatie1locatie2 locatie3 locatie4 locatie5 locatie6 locatie7 locatie8

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Landgoed Linschoten: In de middeleeuwen ontstaan en met 450 hectare het grootste landgoed van het Groene Hart. Het landgoed bestaat uit een parkbos met een zeventiende-eeuws landhuis, landerijen en monumentale boerderijen. Het landgoed kan bezocht worden op open dagen en als er concerten worden gehouden. Kijk op www.landgoedlinschoten.nl voor meer informatie.
Linschoten: Een oude dorpskern met meer dan 30 monumenten en een oude dorpskerk met scheve toren.
Oudewater: Het oudste stadje van het Groene Hart. In de heksenwaag kunt u zich laten wegen. Als u geen heks blijkt te zijn krijgt u een certificaat. In het Touwmuseum kunt u o.a. een eigen springtouw maken en het verhaal van de spinnende geelbuiken zien, horen, voelen en ruiken.
Gouda: De Oudhollandse stad bekend van kaas, stroopwafels en kaarsen. In het historische centrum van de stad is het sprookjesachtige stadhuis het eerste dat opvalt.
Musea: Het stadsmuseum van Woerden heeft veel informatie over het Romeinse verleden van de stad. Andere mogelijkheden zijn het Kaasmuseum in Gouda en Bodegraven of het Veenmuseum in Vinkeveen. In De Witte Swaen in Montfoort kunt u antieke serviezen bekijken, en in Haastrecht is het Woonhuismuseum Pauline Bisdom van Vliet een bezoekje waard.


ACTIVITEITEN

Wandelen of fietsen: Mogelijkheden zijn het Groene Hartpad van het Nivon of de Engherkaderoute van de ANWB en vele fietsroutes. Een leuk uitstapje, ook voor kinderen, is Theetuin de Kwakel. Fietsend vanaf de Bed & Breakfast langs bos, riviertje de Lange Linschoten en schilderachtige boerderijen komt u vlak voor Oudewater bij deze voormalige boomgaard uit. Voor de kinderen staat er een Pipo-de-Clown wagen boordevol speelgoed zodat ook zij zich niet hoeven te vervelen. Theetuin de Kwakel ligt op ruim 6 kilometer van Bed & Breakfast De Lage Polder. www.theetuindekwakel.nl
Zwemmen, zeilen of kanoën: U kunt kiezen uit de Reeuwijkse Plassen, Nieuwkoopse Plassen, of de iets verder gelegen Vinkeveense Plassen en Loosdrechtse Plassen. Kanoën kan over het riviertje de Lange Linschoten naar Montfoort, Oudewater of Woerden. Er zijn ook diverse binnen- en buitenzwembaden binnen een afstand van 10 km.


MARKTEN

Woerden: Iedere zaterdag van 10 tot 14 uur is er een streekmarkt met biologisch producten uit de regio.
Iedere woensdag van 8.00 tot 12.30 uur is er een weekmarkt. Beide markten vindt u op het Kerkplein.
Oudewater: Iedere woensdag van 12.30 tot 17.00 uur weekmarkt op de Marktbrug.
Gouda: De wekelijkse markt is op donderdag van 8.30 tot 13.00 uur en zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur, beiden op het Marktplein. In de zomermaanden is er op donderdag een speciale kaasmarkt.